Мальтодекстрин (патока, декстринмальтоза) ― швидкий вуглевод, який складається з молекул глюкози, мальтози (2 молекули глюкози) , мальтотриозы (3 молекули глюкози) і декстрину (кілька молекул глюкози).
Глікемічний індекс мальтодекстрину дуже високий, в залежності від способу виробництва коливається від 105 до 136. Вчені пояснюють цей феномен тим, що деякі полісахариди здатні швидше проходити через шлунок і надходити в кишечник, де вони інтенсивно абсорбуються у кров. Іншими словами високий глікемічний індекс обумовлений гастрокинетическими властивостями.
Оскільки технічно мальтодекстрин не є цукром, виробники включають його в багато спортивні продукти, при цьому маючи можливість поставити позначку "не містить цукру". Цей вуглевод викликає різкий підйом глюкози в крові, який можна порівняти з прийомом звичайного цукру.
Після назви іноді ставлять абревіатуру DE ― від англ. dextrose equivalent ― відсоток редуцирующего цукру. Чим більше DE, тим дрібніші фрагменти вуглеводних ланцюжків, і тим більше глікемічний індекс.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Китай |
Вага | 1 г |
Упаковка | Пакет |
- Ціна: 200 ₴/кг