Казеїн (лат. caseus — сир) — складний білок, що утворюється з попередника казеїну — казеиногена при створаживании молока. Казеїн (казеионоген) присутній у молоці у зв'язаному вигляді як сіль кальцію (казеїнат кальцію).
Казеїн містить всі незамінні амінокислоти, і тому є важливим харчовим білком. Висушений казеїн є білим порошком без смаку і запаху.[4] У травному тракті людини під дією ферментів шлунка (реннін та ін.) казеїноген молока перетворюється на казеїн (ферментативне створажування молока). При цьому казеїн згустками разом із жиром молока випадає в осад. Такий осад довше затримується в шлунку, засвоюється повільно, розщеплюючись пепсином. Молоко та молочні продукти мають високу поживну цінність значною мірою завдяки казеїну. Казеїн - багате джерело доступного кальцію і фосфору. Препарати казеїну широко застосовуються в медицині, особливо при парентеральному харчуванні. Через збалансованість амінокислотного складу та легку засвоюваність виділений з молока казеїн часто виступає основою харчування атлетів, проте через досить повільне розщеплення в шлунку його прийом доцільний у тривалі періоди спокою між тренуваннями, наприклад, на ніч.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Польща |
Вага | 1 г |
Смак | Без смаку |
Вид протеїну | Казеїн |
Упаковка | Пакет |
Тип | Порошок |
- Ціна: 400 ₴/кг