Суха демінералізована сироватка — молочна суха сироватка, з якої видалена частина мінеральних солей. Від натуральної сироватки демінералізований сухий продукт вирізняється поліпшеними органолептичними характеристиками, вищим рівнем розчинності та менш високим рівнем кислотності. Виділяють кілька ступенів демінералізації від 20 до 90%.
Сфера застосування:
-
у молочній промисловості під час виробництва спредів, смачених продуктів, сиру та сирів, напоїв, йогуртів, морозива, згущеного молока, плавлених.;
-
у комбікормовій промисловості для виробництва кормів для з/х тварин, зокрема виробництва замінників молока;
-
у м'ясопереробній промисловості під час виробництва варених ковбас, сосисок, сардельок як заміна сухого молока;
-
у кондитерській та хлібопекарній промисловості під час виробництва кондитерських виробів, хлібобулочних виробів, шоколадних паст, начинок цукерок і різноманітних глазурів;
-
в оліїжировій промисловості під час виробництва майонезів і жирових соусів;
-
у парфумерній та фармацевтичній промисловості під час виробництва різноманітних шампунів, кремів, масок, косметичних сироваток, лікарських засобів;
-
у пивоварній промисловості;
-
для виробництва спортивного харчування.
Сировина для виробництва демінералізованої сироватки слугує молочна підсилена, казеїнова та сироватки.
Демінералізована сироватка виходить унаслідок відділення частини мінеральних речовин (солів).
Продукт виробляють через пастеризацію та згущення свіжого коров'ячого молока. Далі продукт гомогенезують і сушать на розпилювальних і вальцевих сушарках під час ємператури 150-180 °C з подальшим сушінням і просіюванням.
Опис
Сироватка суха молочна являє собою дрібнодисперсний сухий гігроскопічний порошок від білого до жовтого кольору. Смак і запах — солодкий, злегка кислуватий, без сторонніх присмаків і запахів. Підвищений вміст лактози надає сироваткі солодкого смаку.
Будь-яка сироватка являє собою суміш білків, лактози, мінералів і води, під час виготовлення сирів і сиру в неї переходить велика частина лактози, а також практично всі молочні солі, мінеральні речовини та мікроелементи. Саме цей склад робить її вкрай корисною для людини та з тварин і незамінною у виробництві багатьох харчових і косметичних продуктів.
Застосовується для поліпшення збиваності, зв'язування води, заміни курячого білка та жовтка, поліпшення складу емульсій.
Технічні характеристики
-
вологість — не більш ніж 4%
-
лактоза — не менш ніж 75,0%
-
жири — не більш ніж 1,5%
-
мінеральні речовини — не більш ніж 8,5%
-
протеїни — не менш ніж 11,5%
-
рН — не менш ніж 6,2
-
розчинність — не більш ніж 0,5 ml
(Демінералізація — це очищення сироватки від розчинених у ній солей, зокрема від натрій хлор (поварена сіль).
Процес демінералізації молочної сироватки розширює сферу її використання в харчовій промисловості. Це насамперед пов'язано зі специфічними властивостями демінералізованої сироватки.
На сьогодні встановлені сфери використання демінералізованої молочної сироватки в харчовій промисловості:
-
- для виробництва молочних продуктів (морожене, сири, сири, що виробляються, дитяче харчування, плавлені);
-
- для кондитерських і хлібобулочних виробів (пряники, торти, печиво, цукерки, здобний хліб);
-
- для м'ясних продуктів ( ковбаси варені, шинка, паштети);
-
— для лікарських препаратів.
Ці технології дають змогу створити функціональні харчові продукти, які не тільки відрізняються від продуктів, отриманих за традиційними технологіями, але й мають низку унікальних властивостей. Розглянемо деякі приклади застосування сироватки сухої демінералізованої:
-
- морозиво з демінералізованою сироваткою має збиваність вище на 15-20%, що сприяє збільшенню обсягу продукції та легшому засвоєнню;
-
- здобний хліб із демінералізованою сироваткою відповідає за об'ємом і якістю хліба з додаванням сухого знежиреного молока, але вирізняється тривалішим терміном зберігання;
-
— під час внесення сироватки сухої демінералізованої в ковбасні вироби дає змогу знизити ймовірність утворення бульйонних набряків і збільшити вихід готового продукту.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Упаковка | Мішок |
- Ціна: 150 ₴/кг